Բացատրվել է դիաբետիկների զգայունությունը COVID-19-ի նկատմամբ
ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆLenta.ru-ն գրում է, որ Չինացի գիտնականները պարզել են, որ դիաբետով հիվանդների մոտ որոշակի մետաբոլիտի ցածր կոնցենտրացիան է բացատրում օրգանիզմի զգայունությունը COVID-19-ի նկատմամբ։ Այս մասին հաղորդվել է Nature Metabolism-ի հոդվածում։
Հետազոտության ընթացքում մասնագետները փնտրել են մետաբոլիտներ, որոնց մակարդակը տարբերվում է շաքարախտով և առանց շաքարախտով հիվանդների մոտ։ Նրանք հայտնաբերել են 484 նյութ, որոնցից 222-ն արդեն սինթեզվում և տարածվում են կոմերցիոն ճանապարհով։ Կենդանի բջիջներ են աճեցվել այդ մետաբոլիտների առկայությամբ, որից հետո դրանք ենթարկվել են SARS-CoV-2 վիրուսի նմուշների ազդեցությանը:
Արձանագրվել է, որ մետաբոլիտները կապվում են վիրուսի հետ և թուլացնում նրա բջիջներ ներթափանցելու ունակությունը։ Հետագա հետազոտություններում կրճատել են մոլեկուլների ցանկը մինչև մեկի՝ մոնոսախարիդ 1,5-անհիդրոգլիցիտոլ (1,5-AG): Հետազոտության հեղինակները նշում են, որ օրգանիզմում այն ֆիլտրվում է երիկամներում և նորից ներծծվում արյան մեջ, սակայն շաքարախտով հիվանդ մարդկանց մոտ ռեադսորբցիան չի գործում և 1,5-AG-ն արտազատվում է մեզով։
Գիտնականները հայտնաբերել են ավելի բարձր վիրուսային վարակային բեռնվածություն կենդանի բջիջներում, եթե 1,5-AG մակարդակն ավելի ցածր է: Մոնոսախարիդ պարունակող շիճուկի ավելացումը բջջային կուլտուրային նվազեցրել է վիրուսային բեռնվածության մակարդակը: Հետազոտողները նաև շիճուկ են տվել դիաբետիկ մկներին և պարզել, որ դա հանգեցրել է վիրուսային բեռնվածության նվազման կորոնավիրուսով վարակվելուց հետո:
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Կամո Խաչիկյանը