Ծանոթ ու միաժամանակ անհայտ … Ֆլոկ դը Գասկոն միստել
ՖՈՏՈ
Floc de Cascogne-ը խմիչք է, որը պայմանականորեն կարելի է անվանել գինի։ Պայմանականորեն, քանի որ այն պատրաստվում է թարմ քամած խաղողի հյութ և 60 %-անոց կոնյակի սպիրտ խառնելով։ Նման խմիչքների համար իրականում գոյություն ունի առանձին անվանում՝ միստել: Միստելները ստացվում են խաղողի սպիրտին ավելացնելով տարբեր խմորման աստիճանի սուսպենզիաներ: Floc de Gascogne միստելի դեպքում այդ սուսպենզիան չխմորված է, այսինքն սովորական խաղողի հյութ է։ Վերջնական արտադրանքում ալկոհոլի պարունակությունը տատանվում է 16-18 %-ի սահմաններում։ Floc de Gascogne-ը լինում է սպիտակ և կարմիր գույների: Այդ խմիչքի պատմական հայրենիքը, ինչպես կարելի է ենթադրել նրա անունից, ֆրանսիական Գասկոն նահանգն է, որը հայտնի է իր գինեգործության ավանդույթներով։
Ֆլոկ դը Գասկոն միստելի բաղադրատոմսի պատմությունը հասնում է մինչև 16-րդ դարը: Համաձայն Գասկոնի տարածաշրջանի գինեգործության բավականին խիստ կանոնակարգերի, Floc de Gascogne-ի արտադրության համար պետք է օգտագործի արմանյակային սպիրտ և խաղողի հյութ, որոնք արտադրվում են նույն գինեգործարանում: Բացառություններ չեն թույլատրվում, ուստի արտադրության բոլոր փուլերը տեղի են ունենում մեկ գինեգործարանում՝ նույն մասնագետների հսկողության ներքո։ Ավելին, յուրաքանչյուր գինեգործարան իր տրամադրության տակ ունի խաղողի այգիներ, որտեղ աճեցնում են խաղողի այն բոլոր տեսակները, որոնք անհրաժեշտ են Floc de Gascogne-ի ստեղծման համար: Նշենք նաև, որ այդ պայմանականորեն ասած գինիները AOC վկայական են ստացել միայն 1990 թվականին։
Կարմիր Floc de Cascogne-ի պատրաստման համար օգտագործվում են խաղողի հատուկ տեսակներ՝ Մարլո, Կաբերնե, Ֆրան և Տաննա: Սպիտակների համար՝ Ունի Բլան, Սովինյոն և Կոլոմբար: Անհրաժեշտ խաղողի տեսականի աճեցնելուց հետո ամբողջ հյութը քամում են, և հիմնական մասից թորում Արմանյակ։ Բոլոր պահանջվող պրոցեդուրաներն անցնելուց հետո երկու բաղադրիչները (խաղողի հյութը և Արմանյակը) խառնվում են որոշակի համամասնությամբ՝ կուպաժիստների համակ ղեկավարությամբ: Հասնելով բույրի և համի անհրաժեշտ համադրությանը՝ ստացված խառնուրդը լցնում են ապակե շշերի մեջ, այնուհետև թողնում հնանալու առնվազն 45 շաբաթ հատուկ նկուղներում։
Ենթադրվում է, որ այդ միստելի լավագույն տարիքը 2-3 տարին է, երբ նրա համային ծաղկեփունջը բացահայտվում է լավագույնս։ Այդ միստելի համն առանձնանում է բալի և ելակի հարուստ բույրով՝ դեղաբույսերի նուրբ նոտաներով:
Floc de Gascogne-ը, ինչպես և շատ միստելներ, հիանալի ապերիտիվ է: Բացի դա ճիշտ ընտրված սնունդը կարող է ստիպել նոր ձևով վերաբերվել այդ ըմպելիքի համին: Floc de Gascogne-ը հիանալի համադրվում է ընկույզի, չորացրած մրգերի և սեխի հետ։
Կ. Խաչիկյան
