25 քիչ հայտնի փաստ մրգերի մասին
ՖՈՏՈNovate-ը ներկայացնում է 25 քիչ հայտնի փաստ մրգերի մասին:
Խնձոր, դեղձ և ազնվամորի
Խնձորը, դեղձ և ազնվամորին դասվում են «վարդագույն» բույսերի ընտանիքին:
Վիտամին С
Վիտամին С շատ է պարունակվում գուավայի, լիչիի, կիվիի, ելակի, անանասի մեջ:
Սուրճի հատիկներ
Սուրճի հատիկներն իրականում պատիճներ չեն: Դրանք մրգային կորիզահատիկներ են:
Խաղող
Խաղողը պայթում է միկրոալիքային վառարանը դնելու դեպքում:
Լոլիկ միրգ
Լոլիկը ամենատարածված միրգն է աշխարհում:
Գրեյպֆրուտ
Գրեյպֆրուտը կարող է մահվան հանգեցնել որոշ դեղերի հետ փոխազդեցության դեպքում:
Վարունգ
Վարունգն իրականում միրգ է:
Գեոլուերադ գույն
Նարնջագույնն անվանվել է մրգերի պատվին, ոչ թե ընդհակառակը: Մինչ այդ այդ գույնն անվանվել է «գեոլուերադ», ինչը նշանակում է «դեղին-կարմիր»:
Սեյշելյան ընկույզ
Աշխարհի ամենամեծ մրգերն են: Սեյշելյան ընկույզը կարող է կշռել մոտ 42 կգ:
Պտղաբանություն
Մրգերի ուսումնասիրման մասին մի մաբողջ գիտություն կա՝ պտղաբանություն:
Արևածաղկի սերմեր և բրոկկոլիի բողբոջներ
Գիտության տեսանկյունից ավոկադոն, արևածաղկի սերմերը, հազարի տերևները և բրոկկոլիի բողբոջները միրգ են:
Մրգերը բանջարեղեն են անվանում
Ուրեմն ինչու են այդքան շատ մրգեր անվանում բանջարեղեն: Քանի որ մրգերը քաղցր են, իսկ բանջարեղենը մնացած բոլորն է:
Ոչ քաղցր մրգեր
Երբեմն ոչ քաղցր մրգերը, ինչպիսին լոլիկն է, բանջարեղեն են համարվում, քանի որ այդպիսի դասակարգումը ավելի պրակտիկ է:
Լոլիկ
Լոլիկն ավելի շատ գեն ունի, քան մարդը:
Պոլիմերացում
Կան ծառեր, որոնք անվանում են «մրգային աղցան»: Դրանց վրա կարող է 3-7 տարբեր միրգ աճել:
Ճապոնական ձմերուկ
Ճապոնացի որոշ ֆերմերներ ձմերուկն աճեցնում են քառակուսու տեսքով՝ ավելի հարմար պահելու համար:
Խնձորի 7000 տեսակ
Աշխարհում կա խնձորի ավելի քան 7000 տարբեր տեսակ:
Բանան
Յուրաքանչյուր մարդու ԴՆԹ-ն 50%-ով նույնական է բանանի ԴՆԹ-ին:
Անանաս և բանան
Անանասն ու բանանն իրականում հատապտուղ են:
Հատապտուղը մի ծաղկի վարսանդից
Գիտական տեսանկյունից հատապտուղը մի ծաղկի վարսանդից միրգ է:
Մրգերը շարունակում են հասունանալ
Մրգերը չեն մեռնում երբ դրանք քաղում են, շարունակում են արձագանքել շրջակա միջավայրի արտաքին գրգռիչներին:
Քաղցր Pouteria
Այս հատապտուղը սննդում օգտագործելուց հետո ցանկացած թթու սնունդ մի քանի ժամվա ընթացքում քաղցր կթվա:
Ոչ բոլոր նարինջներն են նարնջագույն
Եթե եղանակաը բավականաչափ ցուրտ չէ, քլորոֆիլը կեղևում չի քայքայվում և պտուղը կանաչ է մնում:
Խաղող, սմբուկ և վարունգ
Տեխնիկապես հատապտուղ են նաև խաղողը, սմբուկը և վարունգը:
Բանանը ռադիոակտիվ է
Բանանը մի քիչ ռադիոակտիվ է