Հայ ֆերմերները կմեծացնեն ազնվամորու արտահանումը Ռուսաստան
ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆMir24.tv-ն գրում է, որ հայ ֆերմերները ծրագրում են ավելացնել ազնվամորու արտահանումը Ռուսաստան: Այդ հատապտուղն այնքան էլ ավանդական չէ հանրապետության համար, սակայն տեղի ֆերմերները սովորել են այն աճեցնել՝ չնայած կիզիչ արևին և քարքարոտ հողին: Ո՞րն է նրանց գաղտնիքը, պարզել է МИР 24-ի թղթակից Լիանա Ազոյանը:
Ազնվամորու հավաքումը սկսվում է լուսադեմից։ Հարկավոր է հատապտուղները հավաքել մինչև կեսօր, հակառակ դեպքում դրանք կարող են գերհասունանալ արևի տակ: «Մենք ունենք հատապտուղների երկու տեսակ՝ հոլանդական Մապեմա և լեհական Պոլկա: Նրանք զգայուն են ցանկացած փոփոխության նկատմամբ՝ լինի դա եղանակային պայմանները, թե պարարտանյութի որակը: Եթե սխալ է լինում՝ անմիջապես նեղանում են, համը այն չի լինի»,- ասում է ֆերմայի բանվոր Բավական Մակյանը։
Քմահաճ «օտարներին» աճեցնում են ոչ թե բաց դաշտում, այլ թունելային ջերմոցներում։ Հատուկ արևապաշտպան ցանցն օգնում է պահպանել հատապտուղների հյութեղությունն ու գույնը։ «Ազնվամորիները ցողունի հետ պոկում ենք, որպեսզի նուրբ հատապտուղները ավելի երկար պահվեն ու չկնճռոտվեն, դրանք դրվում են փոքր տարայի մեջ։ Հետո փաթեթավորվում ենք ձևերի ու չափերի համապատասխան»,- ավելացրել է ֆերմերային տնտեսության աշխատող Հասմիկ Ասատրյանը։
Ազնվամորին կարելի է պահել սառնարանում մինչև 18 օր։ Արտասահման համար անհրաժեշտ են հատուկ տարաներ։ Նուրբ հատապտուղների տեղափոխման օպտիմալ ջերմաստիճանը պլյուս երեք աստիճանն է: «Մեր արտադրանքը Ռուսաստան արտահանելու անցյալ տարվա փորձը հաջող էր, բայց ծավալներն այնքան էլ մեծ չէին։ Այս տարի մենք կարող ենք շատ ավելին արտահանել։ Միակ խնդիրը օդային տրանսպորտի սարքավորումների անբավարար մակարդակն է, մասնավորապես նման ապրանքներ տեղափոխելու համար համապատասխան սառնարանների բացակայությունը»,- ասել է ֆերմայի գործադիր տնօրեն Հարություն Փախչանյանը։ Ֆերմերները հույս ունեն մինչև ամսվա վերջ լուծել բեռնարկղերի հարցը և մոտ 20 տոննա ազնվամորի արտահանել Ռուսաստան։ Այժմ հատապտուղի մեկ կիլոգրամը Հայաստանում արժե 1,5 հազար դրամ (մոտ 150 ռուբլի)։
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Կամո Խաչիկյանը