ՔԱՂԱՔԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ ՄՇԱԿՈՒՅԹ ՍՊՈՐՏ ՄԱՄՈՒԼԻ ՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՖՈՏՈ ՎԻԴԵՈ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ԻՐԱՎՈՒՆՔ


Հայկական կոնյակ Տարոս (Taros), 10 տարվա հնեցման, Պյատերոչկայից 800 ռուբլով

ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ

Dzen.ru-ն գրում է, որ գնվել է մոտակա Պյատերոչկա սուպերմարկետից 800 ռուբլով։ Ես չկարողացա անցնել: Վերաբերմունքն անմիջապես բացասական էր՝ գեղեցիկ, որակյալ փաթեթավորում և երկու բաժակ, հետաքրքիր է, թե ի՞նչ է մնացել այդ գնից կոնյակի համար:


Այսպիսով, մի փոքր պատմություն ...
Արկոն ընկերությունը ժամանակակից, դինամիկ զարգացող ընկերություն է: Այն գտնվում է Հայաստանի մայրաքաղաքի ծայրամասում՝ Երևան քաղաքում, Արարատյան դաշտի սրտում։ Ավելի քան հարյուր տարի այդ տարածաշրջանում արտադրվում են հիանալի հայկական կոնյակներ, որոնք հայտնի են ամբողջ աշխարհում իրենց յուրահատուկ համի, փափկության և բույրի հարստությամբ:


Ընկերության պատմությունը սկսվել է հայկական մի քանի խոշոր արտադրողներից հնեցված կոնյակի սպիրտներ գնելով։ Այս պահին ընկերությունն ունի երիտասարդ և հնեցված կոնյակի սպիրտների հարուստ ալկոհոլային ֆոնդ, ժամանակակից արտադրամասեր և ալկոհոլային խմիչքների արտադրության մեծ փորձ ունեցող թիմ:
Տարոսը Հայաստանի սահմաններն ընդլայնած քաջարի մարտիկի, Կիլիկյան հայկական թագավորության իշխանի անունով կոնյակ է։ Այդ անունով մենք հարգում ենք Հայաստանի հնագույն պատմությունն ու ավանդույթները։


Բաղադրությունը կոնյակի թորած առնվազն 10 տարի հնեցված սպիրտ է խառնած խմելու ջրին, հատիկավոր շաքար, պարզ շաքարային կոլեր I։ Տուփի մակագրությունը հայտնում է 12 և 18 տարեկան սպիրտների ավելացման մասին։ Խաղողի ծագման վայրն է Հայաստանի Արարատյան դաշտը, խաղողի տեսակները Կանգուն, Մեղրաբույր, Ռկացիտելի, տարին 2009 թվական:


ԱՀնեցված է կովկասյան կաղնու տակառներում։ Հեղինակային խառնուրդ է, 20 տարվա փորձ ունեցող տեխնոլոգ Արմեն Ավետիսյանն անձամբ է ստուգում յուրաքանչյուր խմբաքանակ։ Շշալցման ամսաթիվը 19.12.2022, և ինչպես արդեն նշվեց, գնված է 800 ռուբլով Պյատերոչկայում:


Կոնյակն ունի ինտենսիվ մուգ սաթ գույն՝ ոսկեգույն ընդգծումներով: Բույրը թեթևակի ալկոհոլային է, միջին ինտենսիվության, քաղցրահամ: Քաղցր մրգերը (սալոր, խնձոր, խաղող, տանձ, ծիրան) զգացվում են՝ վերածվելով չրերի (չամիչ, ծիրանի չիր, սալորաչիր)։ Հետո հայտնվում է հրուշակեղենային թեման՝ մուգ շոկոլադ, կարամել, վանիլ, սառնաշաքար։ Եզրափակչում է ծխախոտ, համեմունքներ, ընկույզներ և «զնդանի» (նկուղի) օրիգինալ թեման՝ թաց հողի, խոնավ տակառի, սնկերի, բորբոսի նոտաներով։
Համը նույնպես թեթևակի ալկոհոլային է, քաղցր՝ փայտային դառնությամբ։ Հիմնական զարգացումը գնում է չորացրած մրգերին և համեմունքներին։ Հետագայում ծխախոտ, շոկոլադ, թթու հատապտուղներ, ընկույզներ և կրկին նկուղ, բայց առանց հողային նոտաների:


Հետհամը միջինից բարձր է, չեզոք, վառող։ Կծու-չոր, չոր մրգերի, ծխախոտի, թաց փայտի և սնկի նրբերանգներով:


Ամփոփում. Դե ինչ ասեմ, համտեսից հետո իմ կանխակալ կարծիքը փոխվել է։ Հետաքրքիր, կոնկրետ և յուրատիպ հայկական կոնյակ։ Հենց հիմա ասեմ, ոչ բոլորին դուր կգա։ Բայց կոնյակի վրա իսկապես աշխատել են, ու, իմ կարծիքով, պլյուսներն ավելի շատ են, քան մինուսները։ Համի մեջ սպիրտների խտությունը զգացվում է, բայց հավասարակշռության մեջ նրանք դրան չեն հասել՝ թեթև ալկոհոլի պարունակություն և թաց հողի, խոնավ տակառների և բորբոսի նոտաներ (օրիգինալ, բայց ավելին, քան անհրաժեշտ է), այնպես որ, կրկնում եմ, ոչ բոլորին դուր կգա: Նման գնի դեպքում խորհուրդ եմ տալիս ծանոթանալ այդ կոնյակին, ինչպես նաև գնել այն։

Նյութը հրապարակման պատրաստեց Կամո Խաչիկյանը

www.1or.am

Historical Dates ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ
Most Popular