Անասնաբույծները Հայաստանում ներդրել են նոր տեխնոլոգիաներ
ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆMir24.tv-ն գրում է, որ Հայաստանում անասնաբույծներն անցնում են խելացի տնտեսությունների, որոնք թույլ են տալիս ներգրավել ավելի քիչ աշխատակիցների, իսկ շահույթն ավելի մեծ է: MIR 24-ի թղթակից Արփի Մելիքյանը պարզել է, թե ինչպես են նոր տեխնոլոգիաները օգնում գյուղատնտեսությանը։
Այստեղ երբեք շատ ցուրտ կամ շոգ չի լինում: Ավտոմատացումը հոգ է տանում ֆերմայի բնակիչների հարմարավետության մասին։ Կովերի հոլշտեյն ցեղատեսակը համարվում է լավագույնը անասնապահության մեջ, և նրանք կարիք ունի համապատասխան խնամքի։
«Ամռանը՝ շոգ սեզոնին, գործում է օդափոխության համակարգը, փակվում են նաև հատուկ վարագույրներ գոմն արևի այրող ճառագայթներից պաշտպանելու համար։ Ավտոմատացված համակարգը վերահսկում է նաև խմելու ջուրը՝ ձմռանը չի թողնում սառչի, ամռանը շատ տաքանա»,- ասել է ֆերմայի տնօրեն Նորայր Քոչարյանը։
Մարդու մասնակցությունը կենդանիների խնամքի գործընթացին նվազագույն է։ Հիմնական խնդիրն այն է, որ համակարգը պատշաճ կերպով կարգավորվի, ևպետք է համոզվել, որ բոլոր միավորներն աշխատում են:
Կովերի համար տեղադրվել են զգայական մերսիչներ։ Նրանք սկսում են ինքնաբերաբար պտտվել հենց կովը մոտենում է: Պարանոցի և մեջքի մերսումը տևում է 40-50 վայրկյան։ Միաժամանակ վրձինը հեռացնում է կեղտը կենդանիների մաշկից։
Նման սպա պրոցեդուրաներից հետո կարելի է նաև կթել։ Կովերն ուղարկվում են ախտահանման, այնուհետև կաթը վերցվում է փորձարկման վակուումային պոմպի միջոցով: Եթե այն համապատասխանում է չափանիշներին, ապա կթել շարունակվում է: Երբ ակընհայտ խնդիրներ են լինում՝ կենդանիներին զննում է անասնաբույժը։
«Բոլոր տվյալները մեզ փոխանցվում են ավտոմատացված կթման համակարգով։ Վակուումային պոմպը գուլպաների միջոցով կաթը մղում է հատուկ տանկերի մեջ և թույլ է տալիս խնայել սննդանյութերի առավելագույն քանակությունը: Մինչ կաթը մտնում է հատուկ սառնարան, այն անցնում է երկու ֆիլտրացիայի միջով։ Ամեն 40-րդ կովից հետո ֆիլտրերը փոխում ենք»,- պատմել է կաթի որակի պատասխանատու Արկադի Չոբանյանը։
Ամբողջ տարին կովերը կանաչ կերերի վրա են։ Ֆերմերներն իրենք են աճեցնում առվույտ և եգիպտացորեն, և ձմռան համար պահածոներ պատրաստում։ Նման սնունդը կենդանիների միայն օգնում է։ «Հումքը ստանալուց հետո այն փաթեթավորում ենք պրեմիում թաղանթով, որպեսզի պահեստավորման ընթացքում սիլոսը չփչանա։ Կարող ենք օգտագործել երկու տարի։ Այս ընթացքում այն պահպանում է բոլոր անհրաժեշտ օգտակար հատկությունները»,- պատմել է գյուղատնտեսական ծրագրերի մարքեթինգի բաժնի պետ Ավետիք Սիմոնյանը։
Տեխնոլոգիաների շնորհիվ ֆերմայում օրական արտադրվում է մոտ 35000 լիտր կաթ։ Դա մի քանի անգամ ավելի է, քան այլ պայմաններում։ Պետությունը խրախուսում է խելացի տնտեսությունների ստեղծումը: Անասնաբույծներին գումար է տրվում զարգացման համար, տարկետում ԱԱՀ վճարելու համար։ Աջակցության շնորհիվ նախորդ տարի հանրապետությունում բացվել են հինգ ժամանակակից անասնապահական համալիրներ։
Նյութը հրապարակման պատրաստեց Կամո Խաչիկյանը