ՔԱՂԱՔԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ ՄՇԱԿՈՒՅԹ ՍՊՈՐՏ ՄԱՄՈՒԼԻ ՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՖՈՏՈ ՎԻԴԵՈ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ԻՐԱՎՈՒՆՔ


8 հիմնական «բարիքներ» Հայաստանից, որոնք կարող են դառնալ հիանալի նվերներ

ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ

Kulturologia.ru-ն գրում է, որ  Հայաստանը ինքնատիպ ու ազգային «տրյուկներով» լի երկիր է։ Տեսարժան վայրեր, ճարտարապետական ​​գլուխգործոցներ, ժողովրդական ավանդույթներ և ազգային խոհանոց: Այստեղ ամեն ինչ յուրահատուկ է և հիացմունք է առաջացնում: Ի դեպ, տեղական խոհանոցի մասին: Եթե ​​մտադիր եք այցելել այդ երկիր, առաջարկում ենք ծանոթանալ 8 ուտելի նվերների մասին, որոնք կարող եք տուն բերել Հայաստանից և որպես «համեղ հուշանվերներ» նվիրել ընկերներին և ընտանիքին:

  1. Ջեմ

Հայերը հայտնի են համեղ մուրաբա պատրաստելու ունակությամբ։ Ամենից հաճախ այն պատրաստվում է այդ տարածքի համար ավանդական մրգերից՝ սերկևիլ, սալոր, ծիրան, սպիտակ կեռաս և թութ, բայց կան նաև ավելի արտառոց մուրաբաներ ընկույզից, վարդի թերթիկներից կամ երիտասարդ սոճու կոներից: Գուրմանների համար վաճառում են նաև դդմի և սմբուկի մուրաբաներ։

  1. Չուչխել

Չնայած այն հանգամանքին, որ այդ նրբագեղությունը ի սկզբանե վրացական է համարվում, չուրխել կարելի է գտնել ինչպես Ղրիմում, այնպես էլ Կրասնոդարի երկրամասում: Սակայն, եթե գաք Հայաստան, ձեզ անպայման կհավաստիացնեն, որ հենց իրենց երկրում է ամենաճիշտ, ամենահամեղ ու քնքուշ չուչխելը։ Այստեղ այն կոչվում է «քաղցր սուջուխ»: Հայերն ամենից հաճախ այն պատրաստում են խաղողի հյութով, ավելացնելով ընկույզ, սակայն հայկական չուրխելը հանդիպում է նաև այլ մրգերի հիման վրա՝ օրինակ նռան կամ սալորի։

  1. Չորացրած մրգեր

Քանի որ այդ երկրի կլիման օպտիմալ է խնձորի, տանձի, սալորի, ծիրանի և թզի աճեցման համար, Հայաստանում կարելի է գտնել բարձրորակ, համեղ և թարմ չրեր։ Դրանք սերնդեսերունդ պատրաստում են հայկական գյուղերում։ Կան նաև ամբողջ ձեռնարկություններ, որտեղ ապրանքը ոչ պակաս լավն է, քանի որ պտուղները աճեցնում և չորացնում են առանց քիմիական մշակման (բնական եղանակով), յուրաքանչյուր խմբաքանակ փորձարկվում է լաբորատորիայում, պտուղները խնամքով են ընտրվում և լվանում։ Չորացրած մրգերը վակուումային փաթեթավորված են, ուստի դրանք կարող են պահվել ամիսներով:

  1. Բաստուրմա

Բաստուրման (չորացրած փափկամիս) մթերք է, որը նույնպես համարվում է Հայաստանի հատկանիշը։ Դա տեղական ամենահայտնի ուտեստներից է։ Բաստուրման այնտեղ պատրաստվում է հատուկ ազգային բաղադրատոմսով, ուստի նրա համը յուրահատուկ է և չի կարելի շփոթել այլ երկրների անալոգների հետ։

  1. Պանիր

Հայկական պանիրն առանձնահատուկ է: Չեչիլ, ֆետա, չանախ (սպիտակ գինիով կամ մեղրի օշարակով թթու պանիր), լոռի (կովի կամ գոմեշի կաթով պինդ պանիր), մոթալ (այծի կաթով պանիր) - այս բոլոր տեսակները յուրահատուկ համ ունեն։ Հայերը պատրաստում են նաև շատ արտասովոր պանիրներ, որոնք ոչ բոլորն են համարձակվում փորձել։ Օրինակ, Երևանի շուկայում կարելի է գնել պանիր կազմված պինդ կապտականաչ բորբոսից։ Այն ունի մարմարի գույն և շատ յուրահատուկ համ։ Այն ամեն օր չէ, որ վաճառքի է հանվում, այլ միայն այն ժամանակ, երբ «հասունացել է»։

  1. Խոտաբույսեր և համեմունքներ

Հայկական համեմունքները շատ բազմազան են և նման չեն մյուսներին։ Բացի պղպեղից, զաֆրանից, խնկունից, անանուխից կամ չամանից պատրաստված միացություններից, կարելի է գտնել, օրինակ, ավելուկ։ Դա թրթնջուկի վայրի տեսակ է, որը աճում է հատուկ Հայաստանում և շատ տարածված է տեղի տնային տնտեսուհիների շրջանում։ Այն հավաքում են տարին երկու անգամ, չորացնում, այնուհետև ավելացնում տարբեր ուտեստների մեջ՝ աղցաններից մինչև ապուրներ և տաք ուտեստներ: Մեկ այլ տեղական համեմունք հայկական ցիտրոնն է։ Սա այնպիսի կծու-դառը խոտ է, որն արտահայտված համ ունի: Հաճախ այն ներառված է համեմունքների հայտնի խառնուրդների մեջ (օրինակ՝ «խմելի-սունելի»)։

  1. Նռան գինի

Եթե ​​խոսենք խմիչքների մասին, ապա, իհարկե, արժե Հայաստանից նռան գինի բերել։ Նուռը, ինչպես գիտենք, այդ երկրի խորհրդանիշներից մեկն է։ Այն օգտագործվում է այստեղ, որտեղ հնարավոր է` նկարչության մեջ, ճարտարապետության մեջ, ժողովրդական արհեստների մեջ, և դրանից գինի կարելի է գտնել ամեն քայլափոխի: Հատկապես տպավորիչ է այն, երբ ըմպելիքը վաճառվում է խիտ ապակուց պատրաստված մուգ շշի մեջ՝ նռան ձևով։ Այդ գինին յուրահատուկ համ ունի։ Չոր և կիսաքաղցր ըմպելիքները սովորաբար տարբերվում են արտահայտված թթվայնությամբ։

  1. Կոնյակ

Այս ցանկի վերջին բանը, որ արժանի է հիշատակման, հայկական կոնյակն է։ Մենք այն դրել ենք ցուցակի վերջում, քանի որ այն չափազանց հայտնի է որպես Հայաստանից եկած «հուշանվերային խմիչք», բայց մենք չէինք կարող չնշել այն։ Եվ ճանապարհորդելիս նման գնման տարօրինակությունը թույլ մի տվեք ձեզ շփոթեցնի (ասում են, որ հայկական կոնյակ կարելի է գնել նաև Ռուսաստանում): Եթե ​​փորձեք Հայաստանից բերված կոնյակ և դրա անալոգը, օրինակ, մոսկովյան սուպերմարկետից, ապա անմիջապես կզգաք տարբերությունը։ Ավելին, անմիջապես Հայաստանում Ձեզ կարող են առաջարկել գնելիս կոնյակը համտեսել՝ դրա համն ու որակը գնահատելու և տեսականին որոշելու համար:

Նյութը հրապարակման պատրաստեց Կամո Խաչիկյանը

www.1or.am

 

Historical Dates ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ
Most Popular