Ինչպես առանց եփելու պատրաստել ելակի մուրաբա, որպեսզի այն չկորցնի իր առողջարար և համային հատկությունները
ՖՈՏՈ- Ելակը պարունակում է օրգանիզմի համար կարևոր վիտամիններ(B, C), միկրոտարրեր(յոդ, կալիում, ֆոսֆոր, կալցիում), ինչպես նաև անհրաժեշտ օրգանական թթուներ:
- Ելակը համարվում է դիետիկ մթերք, որի 100 գրամը պարունակվում է ընդամենը 37-46 կկալ:
- Շնորհիվ իր մեջ պարունակվող վիտամին C-ի, հանդիսանում է հակաբորբոքային, երիտասարդացնող և իմունիտետը ամրացնող միջոց:
- Բարելավում է տեսողությունը, օգտակար է աչքերի չորության և տեսողական այլ խանգարումների դեպքում:
- Ելակը օգտակար է արտրիտի դեպքում, քանի որ օգնում է դուրս բերել օրգանիզմից ավելորդ աղերը:
- Շնորհիվ հակաօքսիդների՝ իդեալական սնունդ է սրտանոթային խնդիրների ունեցողների համար:
- Օգտակար է շաքարային դիաբետի և ճարպակալման դեպքում, քանի որ նպաստում է արյան մեջ խոլեստերինի և շաքարի նվազեցմանը:
- Ամերիկացի գիտնականները պարզել են, որ կես տարի շարունակ, ամեն օր 60 գրամ ելակի օգտագործումը հանդիսանում է կերակրափողի քաղցկեղի դեմ պայքարելու բավականին արդյունավետ կանխարգելիչ միջոց:
Ձեզ ենք ներկայացնում առանց եփելու ելակի մուրաբայի պատրաստման բաղադրատոմս, որը թույլ կտա հնարավորինս պահպանել հատապտղի որակական և համային հատկությունները:
Պատրաստման համար հարկավոր է՝
- Ելակ — 2 կգ
- Շաքարավազ — 1 կգ
- Ջուր — 0,5 բաժակ
- Պատրաստման համար ընտրեք միջին չափի հասած ելակ:
- Մաքրեք կանաչ ցողուններն ու այն լվացեք հոսող ջրով, որից հետո քամեք մաղով:
- Ելակը լցրեք համապատասխան տարայի մեջ:
- Վերցրեք ևս մեկ տարա և նրա մեջ եփեք օշարակը: 1 կգ շաքարավազի մեջ ավելացրեք5 բաժակ ջուր և այն դրեք ոչ շատ ուժեղ կրակի վրա:
- Եփեք օշարակը 5-7 րոպե, որպեսզի այն դառնա խիտ, սակայն ոչ սպիտակ:
- Ստուգելու համար օշարակը պատրաստ է թե ոչ, կարող եք գդալով վերցնել մի փոքր օշարակ, մի փոքր փչել նրա վրա և եթե այդ դեպքում օշարակը դառնա մածուծիկ ու քարանա, ապա այն պատրաստ է:
- Տաք օշարակը լցրեք ելակի վրա, կափարիչով փակեք այն և թողեք սառչի:
- Այդ ընթացքում հատապտղից որոշ չափով հյութ է առանձնանում և օշարակը դառնում է ավելի թույլ:
- Երբ ելակը սառչի, այն քամեք, իսկ քամած հյութը եռացրեք 5- 7 րոպե:
- Ելակը նորից լցրեք տարայի մեջ ու վրան ավելացրեք եռացրած տաք օշարակը:
- Թողեք այն նորից լիովին սառչի և նորից կրկնեք այդ պրոցեդուրան:
- Եթե ցանկանում եք, որպեսզի օշարակն ավելի խիտ լինի, այդ դեպքում ավելացրեք ավելի շատ շաքարավազ ու լավ եռացրեք այն:
- 3 նմանատիպ պրոցեդուրայից հետո, ելակի հատիկները լցրեք ստերելիզացված բանկայի մեջ ու վրան ավելացրեք եռացրած օշարակը, փակեք այն կափարիչով ու դրեք ծածկոցի տակ:
- Իմաստը կայանում է նրանում, որ հատապտուղներն այս դեպքում առհասարկ չեն եփվում, 3 կամ 4 անգամ եռացվում է միայն օշարակը:
Նման կերպ պատրաստված ելակի մուրաբան ունենում է հարուստ հագեցած գույն, շատ բուրումնավետ բույր և հնարավորինս պահպանում է իր համային և որակական հատկությունները: