ՔԱՂԱՔԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ ՄՇԱԿՈՒՅԹ ՍՊՈՐՏ ՄԱՄՈՒԼԻ ՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՖՈՏՈ ՎԻԴԵՈ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ԻՐԱՎՈՒՆՔ


Այլևս երբեք ձմերուկի կեղևը դեն չեմ նետի․․․ Սա իմանալուց հետո դու էլ այդպես կանես

ՖՈՏՈ

Սովորաբար ձմերուկի մասին խոսելիս միանգամից մտածում ենք, թե որքան հյութալի և օգտակար է այդ պտուղը: Այն հարուստ է վիտամիններով և հանքային աղերով: Քչերը, սակայն, գիտեն, թե նրա կեղևը ինչ հզոր նյութ է պարունակում: Խորհուրդ ենք տալիս ձմերուկի կեղևը դեն նետելուց առաջ կարդալ այս նյութը:

Ձմերուկի կեղևի սպիտակ, անհամ հատվածը պակաս օգտակար չէ մեր առողջության համար: Փաստացի, Հարավային Ասիայի և ԱՄՆ-ի երկրները ձմերուկի այդ մասը օգտագործում են աղցանների մեջ: Այն հարուստ է A, B6 և C վիտամիններով, ինչպես նաև կալիումով, մագնեզիումով և ցինկով: Բայց դա ամենը չէ. կեղևի մեջ կա լիկոպին: Այդ նյութը հզոր հակաօքսիդանտ է, որ շատ արդյունավետ է մի շարք հիվանդությունների դեմ պայքարում: Շատերը պնդում են, որ ձմերուկի օգտակար սննդայնության 95%-ը կեղևի մեջ է:

Ձմերուկի կեղևը հարուստ է նաև ցիտրուլին անփոխարինելի ամինաթթվով, որ շատ օգտակար է մկանների առողջության համար: Իսկ նրա մեջ առկա բջջանյութը խթանում է քաշի նվազումը: Ցիտրուլինի մեկ այլ առավելությունն այն է, որ նվազեցնում է անհանգստությունը, ունի միզամուղ հատկություն և օրգանիզմից դուրս է բերում հեղուկի ավելցուկը: Կեղևը ուտելով՝ մենք ուժեղացնում ենք մեր իմունային համակարգը:

Քանի որ ձմերուկի կեղևը անհամ է, այն կարելի է ուտել մանր կտորների բաժանելով և աղցանների մեջ ավելացնելով: Մի բան հստակ է՝ երբեք դեն մի նետեք ձմերուկի ամենաօգտակար հատվածը՝ կեղևը:

Historical Dates ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ
Most Popular