Դեղնուցի վրա կարմիր բծերով հավկիթ կարելի է ուտել, թե ոչ
ՖՈՏՈԱնշուշտ ձեզանից շատերը հանդիպել են հավկիթների, որոնք դեղնուցի ներսից կարմիր բծեր ունեն։ Որոշ մարդիկ անմիջապես դեն են նետում նման հավկիթները՝ վախենալով, որ ապրանքը փչացել է։ Մյուսները պնդում են, որ այդ բծերը վտանգ չեն ներկայացնում։ Ո՞վ է ճիշտ: Ռամբլերը որոշել է վերջ տալ այս հարցին։
«Դեղնուցի վրա կարմիր բծերը արյան կամ հյուսվածքի մասնիկներ են: Երբ ձևավորվում է, ձուն շրջապատված է դեղնուցի պարկով, որն ամբողջությամբ պատված է արյունատար անոթներով։ Հասունանալուց հետո դեղնուցն ազատվում է այս պարկից։ Եվ երբեմն անոթների արյան մի մասը մտնում է դեղնուց: Նաև, որպես կանոն, որքան մեծ է հավը, այնքան ավելի հաճախ են բծեր հայտնվում նրանում»,- բացատրում են մասնագետները։
Փորձագետները նշում են, որ ամենից հաճախ նման «թերություն» կարելի է գտնել շագանակագույն հավկիթներում, քանի որ դրանք ավելի դժվար է ստուգել գործարանում: Դրանց կեղևը ավելի քիչ թափանցիկ է, քան սպիտակինը:
Հնարավո՞ր է ուտել այս հավկիթները: Արդյո՞ք դրանք վտանգավոր են առողջության համար:
«Դուք կարող եք ուտել դրանք: Ոչ, դրանք վտանգավոր չեն: Ձուն կարելի է եփել և անվտանգ ուտել՝ չանհանգստանալով առողջության որևէ հետևանքների մասին»,- նշել է մասնագետը: