ՔԱՂԱՔԱԿԱՆՈՒԹՅՈՒՆ ՀԱՍԱՐԱԿՈՒԹՅՈՒՆ ՄՇԱԿՈՒՅԹ ՍՊՈՐՏ ՄԱՄՈՒԼԻ ՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՏՆՏԵՍՈՒԹՅՈՒՆ ՖՈՏՈ ՎԻԴԵՈ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ԻՐԱՎՈՒՆՔ


Տղերք, կներեք, բայց ընտրությունը արված է. ռուս կինը եղել է Հայաստանում և Վրաստանում, և հետո պատմել, թե ում ազգային խոհանոցն է ավելի համեղ

ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐ

Sochi24.tv-ն գրում է, որ որքա՞ն հաճախ ենք մենք ընտրության առջև կանգնում երկու գուրման խոհանոցների միջև փորձելով որոշել, թե ո՞ր ավանդական ուտեստներն են ամենահամեղը: Վերջերս Օրյոլից Անաստասիան որոշել է կիսվել իր փորձով Հայաստան և Վրաստան այցելելուց հետո։

Նույն ուտեստների համեմատությունը.

Խաչապուրի և լավաշ պանրով. Խաչապուրին վրացական ազգային հաց է, որը լցվոնված է պանրով: Անաստասիան նշել է. «Խաչապուրին իսկական հաճույք է: Սրտանց, փափուկ և հիանալի պանրով ներսում»: Մյուս կողմից, պանրով լավաշը պանրով մատուցվող բարակ հայկական հաց է։ «Լավաշը համեղ է, բայց, հավանաբար, խաչապուրին, այնուամենայնիվ, ավելի գրավեց իմ սիրտը»:

Տոլմա և Խինկալի. Տոլման հայկական մսով կամ բանջարեղենով լցոնած խաղողի տերևներ են: Խինկալին վրացական պելմենի է մսով կամ սնկով միջուկով: Անաստասիան մեկնաբանում է. «Խինկալին ինձ շատ ավելի հյութեղ և հարուստ թվաց։ Չնայած տոլման հետաքրքիր է, բայց խինկալին ուղղակի աննկարագրելի է»։

Սպաս և մածոնի. Սպասը հայկական թթու կաթնապուր է, իսկ Մածոնին վրացական մածուն է: «Երկու ապրանքներն էլ հաճելի էին, բայց մածոնին մի փոքր ավելի նուրբ և յուղալի ստացվեց», - ասել է Անաստասիան:

Անաստասիան Հայաստանում որպես լավ խորովածն ու քյուֆթան է նշել։ «Հայկական խորովածն անհավանական բան է: Մսի նման համ, այդպիսի մարինացում», - հիանում է նա:

Իսկ Վրաստանը տպավորել է իր բազմաթիվ սոուսներով, հատկապես սացեբելիով և աջիկայով։ «Վրացական սոուսներն առանձին հաճույք են: Այդպիսի համ են ավելացնում ճաշատեսակներին»,- ասել է Անաստասիան։

Եզրակացություն:

Թեև Անաստասիան Հայաստանում շատ հետաքրքիր ու համեղ ուտեստներ է գտել, վրացական խոհանոցը, այնուամենայնիվ, ավելի խորը տպավորություն է թողել նրա վրա։ «Վրացական խոհանոցն ավելի հարուստ է ճաշացանկով, այն ավելի բազմազան է, յուրաքանչյուր ճաշատեսակ պատմություն է»,- եզրափակել է աղջիկը։

Այսպիսով, յուրաքանչյուր խոհանոց յուրահատուկ է և ունի իր առանձնահատկությունները: Սակայն, ըստ Անաստասիայի, Վրաստանը մի փոքր ավելի բարձր է եղել համային վարկանիշում։

Նյութը հրապարակման պատրաստեց Կամո Խաչիկյանը

www.1or.am 

Historical Dates ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԱՅՍ ՕՐԸ
Most Popular